Kvinde kend din krop

Onsdag 12. marts kl. 16.30-18.30

i  Pressen, Politikens Hus, Rådhuspladsen 37, København V

 Medlemmer af Georg Brandes Selskabet har gratis adgang ved forevisning af medlemskort for 2014

 

Fem udgaver af ’Kvinde kend din krop’. Hvad er de forskellige versioner udtryk for i et historisk perspektiv? Det sætter en paneldebat fokus på.

For snart 40 år siden, i 1975, udkom ’Kvinde kend din krop’ for første gang. Bogen, der var skrevet
af aktive rødstrømper, blev en klassiker i dansk kvindelitteratur og solgte i mere end 100.000 eksemplarer. Den var skrevet af kvinder til kvinder – også som en protest mod det faktum, at mænd indtil da havde stået for meget af informationen om og behandlingen af kvindekroppen.

I de følgende udgaver fra 1983 og 1992 blev der skruet ned for den feministiske kritik, og i 2001-udgaven forsvandt den nærmest helt. Den udgave var mere en lægefaglig håndbog, skrevet af unge kvindelige læger, der gav deres viden om kvindekroppen videre til en ny generation. Men med 2013-udgaven af ’Kvinde kend din krop’ er tonen strammet igen. Den er ikke som i 1975 primært en reaktion mod »et forstokket medicinsk system«, der alt for længe havde »haft monopol på viden om kvinders kroppe«. For som det hedder i forordet: »I dag vil vi lige så meget gøre op med de restriktioner, vi lægger på os selv. Vi gider ikke ligne kvinderne fra reklamer, musikvideoer og film. Ikke hver dag i hvert fald. Vi vil opfattes som ligeværdige mennesker, uanset om vi har mascara på eller ikke går med BH. Vi vil gerne have sex og en masse orgasmer – med eller uden hår på kroppen og uden at skulle lægge ansigtsmimikken i særlige folder undervejs«.
I den nye udgave af ’Kvinde kend din krop’ kan kvinder endvidere få svar på alt »fra spørgsmål til din første menstruation til, hvordan du har god analsex«.

I samarbejde med Brandes Selskabet og Kvinfo sætter en paneldebat med nogle af bogens redaktører fokus på ’Kvinde kend din krop’ fra 1975 til 2013 og den historiske udvikling, som de forskellige udgaver af bogen er et udtryk for. Politiken-journalist Ditte Giese er ordstyrer. Hun har også forfattet efterskriftet til den nyeste udgave fra 2013.
»Og hvorfor så en ny femte udgave? Er al den kussesnak ikke lidt forældet her midt i en pornotid«, skriver Ditte Giese blandt andet. »I dag kan alle og enhver jo google sig frem til gonoré-symptomer eller fordele og ulemper ved at smide 20.000 kroner efter en kønslæbereduktion. Ligestillingsdebatten i disse år drejer sig desuden mere om kvoter, barsel, topchefer, ligeløn, tabermænd og magtforhold end om krop, selvværd, bevidstgørelse, solidaritet, sex, familie, følelser«, skriver hun.

Men når der alligevel er brug for en femte udgave af ’Kvinde kend din krop’, er det ifølge Ditte Giese, fordi den nye udgave tager kroppen tilbage: »Denne smukke, runde, bløde, fødende, blødende kvindekrop. Så fuld af liv, så forskellig fra kvinde til kvinde, og alligevel har kvinder jo nogle lighedstræk, som ikke fornægter sig. På tværs af generationer, på tværs af årtier. ’Kvinde kend din krop’s fornemste opgave er stadig at oplyse kvinder. At hive masken af løgnen om kvindekroppen og vise diversiteten«.