Civilisationens byrde?

Hvad vil ”politisk korrekt” sige?

 

Donald Trump gør det. Højrefløjen i Europa og Danmark gør det. Løber stormløb mod den såkaldte ”politiske korrekthed” i oprør imod civilisatoriske principper. Brandes Selskabet sætter sammen med journalist og psykoanalytiker Tine Byrckel og talelærer og kommunikationsrådgiver Knud Lindholm Lau spotlys på, hvad dette oprør går ud på.

 

 

Formuleringen ”politisk korrekt” har igennem de seneste årtier nået en forbløffende udbredelse. Oprøret mod ”politisk korrekthed”, som startede i 1980’ernes USA, var et oprør imod kampen for ligestilling, imod tolerance og respekt overfor andre uanset deres race, køn eller seksuelle orientering.

 

Udtrykket tjener som signal for, hvad der opfattes som hæmmende, utåleligt, noget nogle andre står for og som afvises som undertrykkende. Afvisningen opfattes som frigørelse. Men fra hvad? Helt overordnet står principperne i den internationale retsorden og opfattelse af civilisatoriske normer, der blev konsolideret under indtryk af erfaringerne med nazismen og 2. verdenskrig, for skud. Men der er mere på spil.

 Hvordan påvirker den stadigt gentagne ubestemte afvisning af ”det politiske korrekte” debatklimaet? Hvad er det for en brug af sproget, der gør sig gældende i dette og i beslægtede opgør? Hvilke psykiske drivkræfter gør sig gældende?

 

Brandes Selskabet har bedt Tine Byrckel og Knud Lindholm Lau om at se på fænomenet ud fra henholdsvis en psykoanalytisk og en sproganalytisk vinkel.

 

    •       Tine Byrckel er cand. phil. i filosofi, journalist på Information, oversætter, skribent og psykoanalytiker. Tine Byrckel, der bor i Frankrig, har oversat to romaner af 

            Michel Houellebecq fra fransk og skrev manuskript til filmen ”Elles” fra 2011 med Juliette Binoche i hovedrollen.

 

    •       Knud Lindholm Lau er talelærer og kommunikationsrådgiver med en baggrund i medieretorik, samfundsvidenskab og journalistik. Han har udgivet Victor Klemperers bog LTI – Det Tredje Riges sprog (se www.klemperer.dk). Til efteråret er han aktuel med ”Bare fordi at – Brugsbogen mod forførelse i den såkaldte udlændingedebat”. Den bygger på 1.000 eksempler på stigmatiserende sprogbrug.

 

Ordstyrer er Peter Madsen.

 

 Tid og sted:

Mandag d. 23. oktober 2017, kl. 16.30-18.30

Politikens Foredragssal, Vestergade 28,

1456 København K

Gratis adgang for medlemmer Brandes Selskabet

Politiken Pluspris 75 kr.

Pris uden abonnement 125 kr. + 10 kr. pr. billet