http://politiken.dk/debat/ledere/premium/ECE3463247/usa-har-valgt-en-smaatskaaren-praesident/?ref=nyhedsbrev_politiken-debat&utm_source=Politiken&utm_medium=newsletter&utm_campaign=politiken-debat

 

POLITIKEN MENER

Ledende artikel i Dagbladet Politiken

MEST KOMMENTEREDE SENESTE UGE:

Derfor bør Hillary blive USA’s 45. præsident 56 kommentarer

LEDER 9. NOV. 2016 KL. 08.57 FOR ABONNENTER

USA har valgt en småtskåren præsident

Donald Trump varsler ny verdensorden.

Trump bliver USA's næste præsident.

Et gys går gennem USA, og det kan mærkes over resten af verden. De amerikanske vælgere har valgt en af historiens mest skræmmende kandidater, og de har fravalgt historiens første kvindelige præsident.

Frygten og vreden sejrede. Fornuften og eliten tabte. USA vakler på en grund af usikkerhed forud for indsættelsen af den politisk mest ukvalificerede og menneskeligt mest utiltalende person som USA’s 45. præsident.

Men ét er sikkert: Hverken USA eller resten af verden vil forblive, som vi kender det, med Donald Trump som præsident.

Donald Trump har med løgn og manipulation opildnet til splittelse og vrede, og intet tyder på, at USA’s næste præsident kender noget andet sprog, selv om han i sin sejrstale appellerede til begge køn og alle racer.

Så hvordan kan denne mand forsone et land, der kun få gange i historien har stået mere splittet, siden Nord og Syd sloges med krudt og kugler i den amerikanske borgerkrig? Hvordan kan han skabe større økonomisk retfærdighed? Mere lighed i sundhed? Et bedre samfund for en hel nation?

Donald Trump vil kort sagt bekæmpe af det, der skabte det 21. århundredes verdensorden.

Donald Trump vandt valget på parolen om, at han ville gøre Amerika stort igen. Men amerikanerne har valgt en småtskåren præsident, der efter alt at dømme vil efterlade USA med betydeligt mindre politisk og kulturel indflydelse i globaliseringens tidsalder.

Han vil lukke USA inde bag en mur til Mexico. Han vil bombe Obamas sundhedsprogram tilbage. Han vil give historiske skattelettelser til erhvervslivet. Han vil fornægte behovet for globale klimaaftaler. Han vil bekæmpe de frihandelsaftaler, der forener USA med den internationale kamp mod protektionisme.

Han vil ikke garantere sin støtte til de baltiske lande over for russiske aggressioner. Han vil i udenrigspolitikken vende tilbage til den velkendte krigsretorik. Han vil betvivle gyldigheden af de institutioner – FN, Nato, WTO – der siden Anden Verdenskrig har været garanter for samarbejde, fred og stabilitet i denne verden.

Donald Trump vil kort sagt bekæmpe alt det, der skabte det 21. århundredes verdensorden. Han har skabt en forestilling om at genrejse et industrisamfund, der blev efterladt i det forrige århundrede. Hvad han vil stille i stedet, fortoner sig foreløbig i populismens ansvarsløse bragesnak.

Vælgerne i verdens vigtigste demokrati er naturligvis ikke indskrænkede, men de er ofre for en valgkamp ført på uoplyst grundlag. De har afvist Hillary Clintons svar som løsninger på deres problemer. De har afvist det establishment, hun repræsenterer, og de har afvist hendes indlysende bedre kvalifikationer og større erfaring.

Tror de så på Donald Trump som mirakelmager? Næppe, men de tror på, at der skal ske noget helt, helt andet med det USA, de føler sig udstødt af, og her byder Donald Trump sig til med nemme svar på alle de svære spørgsmål. Heri ligger en desperation, som kun et samlet USA kan skabe de nødvendige løsninger på.

Intet tyder på, at Donald Trump formår at skabe det, USA – og resten af verden – har brug for: den fremstrakte hånds politik.

Donald Trump viser alverdens piger, at der fortsat er en ligestillingskamp at kæmpe, når de bliver voksne.

Det amerikanske valg varsler en ny magtbalance i verden. Donald Trump viser den unge generation, at splittelsens, hadets og løgnens politik og retorik vinder i den verden, de skal vokse op i. Donald Trump viser den ældre generation, at det demokrati, de har været med til at bygge op, med dette valg har vist svaghed – og tabt til populismen. Donald Trump viser alverdens piger, at der fortsat er en ligestillingskamp at kæmpe, når de bliver voksne.

Verden har brug for et stærkt USA, men USA er med valget af Donald Trump blevet svagere. Det er vanskeligt at se, hvordan det kan gå rigtig godt, men forhåbentlig kommer det ikke til at gå helt galt. Hverken for USA eller for resten af verden.

cj