For at genopleve 1968 skal man tage på en charterrejse til Utopia, konstaterer sangeren
og skuespilleren Niels Skousen. Selv vil han nok »tage på en indre rejse« 50 år tilbage i tiden i jubilæumsåret for studenter- og ungdomsoprøret. Niels Skousen har dog også et lidt mere jordnært forslag
til en 1968-destination:
»68 har fået navn efter studenteroprøret i Paris. 1968 er også året, hvor Sovjetunionen invaderer Tjekkoslovakiet, og hvor Martin Luther King
og Robert Kennedy bliver myrdet. Så der skete mange ting det år. Men man kan jo rejse til Paris og se, om byen stadig står«.
I 2014 genskabte Politikens fotograf Jacob Ehrbahn hashrygescenen - så vidt vides dog uden hash
- fra 1970 på Kulturministeriets trappe med fra venstre Pernille Kløvedal Helweg, Niels Skousen, Franz Ernst og Charlotte Strandgaard.
Selv rejste Skousen til Paris i 1960’erne: »Jeg var faktisk frankofil,
allerede mens jeg gik i gymnasiet. Det, der trak, var en interesse for pariserbohemen, digterne Rimbaud og Verlaine og hele den franske malerkunst, den franske chanson med Edith Piaf og Charles Aznavour. Hele den tid fra begyndelsen af tresserne var egentlig
for mig en glidende opstart til det, vi kalder ’68’. En sanselig, bevidst og frigørende kulturstrøm, som kom til os fra mange kanter«.
Selv var Niels Skousen også deltager i oprøret i 1968 med demonstrationer, aktioner og happenings. Specielt én demonstration har bidt sig fast:
»Jeg deltog i en demonstration mod Vietnam-krigen foran den amerikanske ambassade. Det startede fredeligt med taler. Som altid, når talerne er overstået, var der enkelte i massen, som ikke kunne modstå det indre pres,
men måtte bryde ud for at blive slået til plukfisk«.
Læs også: Anne Marie Helger vil gense Aalborg anno 1968
»Det udløste den sædvanlige
uro og dernæst kommandoen: ’Træk stavene!’ Og så gik den vilde jagt: Unge og gamle, familier med barnevogne måtte tage flugten for den endnu ikke skjoldklædte eller med maskinpistoler bevæbnede politistyrke.
Den dumpe lyd af stavene, der ramte rygstykkerne på dem, der ikke fik flyttet sig hurtigt nok, er en lyd, man ikke glemmer«.
Det
gik voldsomt til, når unge i København demonstrerede mod Vietnam-krigen.
Niels Skousen blev for alvor landskendt 6. juli 1970 i forbindelse med en aktion, som også var en slags udløber af 1968-oprøret.
Den dag troppede han sammen med andre kulturarbejdere op i Kulturministeriet for at protestere mod lukningen af Farvergade 10 i København, hvor bl.a. den kontroversielle teatergruppe Secret Service, som Niels Skousen var med i, holdt
til. Årsagen til lukningen var, at »der var blevet røget hash«, som Niels Skousen skriver i sine erindringer, ’Herfra hvor jeg står’, »ligesom der også var blevet drukket urtete og spist femkornsgrød«.
Niels Skousen (th.) har gennem
årene haft stor succes i samarbejdet med Peter Ingemann (tv.).
Derfor sad kulturpersonligheder som Klaus Rifbjerg, Charlotte Strandgaard, Ebbe Kløvedal Reich, Pernille Kløvedal Helweg og altså Niels Skousen
på Kulturministeriets trappe og røg hash inden mødet med den radikale minister Kristen Helveg Petersen. Politikens fotograf Jacob Maarbjerg forevigede seancen med chillummen, og billedet vakte stor forargelse.